Ondernemende mensen met een inspirerende visie, flinke ambities en aanstekelijk enthousiasme
–Als coach werk ik veel met positiviteit!
Want positiviteit is positief? Toch?
De Duitse Prof. Gabriele Oettingen kwam na 20 jaar motivatie onderzoek tot de conclusie:
“Hoe positiever mensen fantaseren over hun gewenste toekomst, hoe minder moeite ze investeren en hoe minder succesvol ze zijn in het realiseren van deze toekomst.”
Uit haar onderzoek blijkt dat positiviteit op zichzelf schadelijk kan zijn…
In een vorig artikel legde ik al uit waarom Positiviteit de porno is van de motivatie wetenschap volgens Prof. Piers Steel.
Prof. Gabriele Oettingen kwam na 30 jaar motivatieonderzoek tot de conclusie dat “hoe positiever mensen denken over de toekomst, hoe minder moeite ze doen om die toekomst te realiseren.”. Vervolgens deed ze onderzoek naar een methode die wel werkt, en publiceerde deze in haar boek Rethinking Positive Thinking: Inside the New Science of Motivation. Deze methode voegt aan optimistische doelen, een flinke dosis pessimisme toe. Op de voorkant van haar boek staat dan ook een roze bril, maar met 1 gebroken glas:
“De oplossing is niet om dromen en positief denken af te schaffen. Het is eerder het beste uit onze fantasieën halen door ze af te zetten tegen datgene wat de meesten van ons geleerd hebben te negeren of te verminderen: de obstakels die ons in de weg staan. “
Door onze positieve beelden van de toekomst te combineren met een gezonde dosis negativiteit, creëren we als het ware een mentale route van de obstakels die tussen jou en jouw doel in staan. De wetenschappelijke term hiervoor is mentaal contrasteren.
Mentaal contrasteren begint positief, met het inbeelden van de uitkomsten die je behaalt als je jouw doelen zal volbrengen, je in geur en kleur voorstellen hoe het zou zijn om je doel te behalen. Na het inbeelden van positieve uitkomsten, schakel je van de positieve in de pessimistische versnelling. Dit doe je door je een voorstelling te maken van de belangrijkste obstakels die je van het doel weerhouden.
Mentaal contrasteren! Hoe werkt dit in dat denkraam van mij?
De hypothese van de werking van mentaal contrasteren is dat door de obstakels aan het doel te koppelen, je op een bewuste manier onbewust causale connecties legt tussen het doel en de obstakels.
Die mail die je net binnen kreeg, is opeens niet ‘nieuw dus belangrijk’, maar een afleidend obstakel van je werk je project.
En die vrijmibo is hierdoor geen ‘GRATIS zuipen, baas betaald de schade!’, maar een hinderlijk obstakel voor jouw belangrijke presentatie op maandag.
Als je “als – dan” toevoegt, dan…
Deze methode wordt extra effectief, door de obstakels te combineren met “als… dan…” gedragsintenties.
Als we het obstakel herkennen, dan voeren we een gedrag uit om het obstakel te overkomen. Deze wijze noemen we implementatie intenties, je programmeert als het ware een regel voor jezelf. Dit is het meest effectief, als je heel erg specifiek bent.
Denk na over de wanneer, waar, en hoe je de strategie uitvoert?
Bijvoorbeeld- mocht je obstakel voor het behalen van je doelen zijn dat je dagen te chaotisch zijn, kan een intentie zijn: “Als ik klaar ben met mijn tanden poetsen, dan pak ik mijn agenda en maak ik in 5 minuten mijn dagplanning voor de volgende dag met minstens 3 belangrijke doelen.” Terwijl ik aan dit artikel schreef, stelde ik de implementatie intentie “Als ik om 9:30 ga werken aan dit artikel, zet ik een timer op 50 minuten en stel ik minstens 3 kleine subdoelen die ik in deze sessie wil bereiken”. Het doel is om een automatische koppeling te maken tussen de situationele cue “als” en de gewenste gedragsrespons “dan”. Hierdoor wordt het gewenste “dan” gedrag sneller, efficiënter en meer onbewust uitgevoerd “als” de situatie zich voordoet. Dit is met name effectief voor impulsieve mensen!
Een leuke kanttekening is dat implementatie intenties is ontwikkeld door Prof. Peter Gollwitzer, de echtgenoot van Gabriele Oettingen! Ze besloten na hun eigen huwelijk, ook hun methodes met elkaar te verbinden. De wetenschappelijke term voor de combinatie van deze twee methodes is “MIIC”, een combinatie van breed onderzochte Mentaal Contrasteren en Implementatie Intenties.
WOOP
Maar omdat Amerikanen hem ook moeten kunnen onthouden, heeft de duitse professor de methode hernoemt tot “WOOP”. Dit is een praktisch acroniem dat meteen staat voor de 4 stappen: Wish, Outcome, Obstakel en Plan. Na 10 jaar onderzoek hebben ze bewezen dat deze methode niet alleen effectiever is in het behalen van resultaten, maar ook om stress te verminderen, werkbevlogenheid te vergroten, betere oplossingen voor problemen te vinden en tijdmanagement te verbeteren.
Hoe gaat WOOP in zijn werk?
WOOP, wat staat voor Wish, Outcome, Obstacle, Plan.
WOOP bestaat uit de volgende vier stappen:
- Wish: Wat is je uitdagende maar haalbare doel?
- Outcome: Wat zou de beste uitkomst zijn van dit doel voor jou persoonlijk?
- Obstacle: Wat weerhoud jou van dit doel? Wat zijn je belangrijkste obstakels?
- Plan: Met welke strategie kun je de obstakels overkomen? Maak een implementatie intentie: Als ik obstakel X tegenkom, dan voer ik Y gedrag uit.
Wat als de obstakels te groot zijn?
WOOP is vooral geschikt voor doelen die uitdagend zijn en haalbaar zijn.
Maar wat als ze te uitdagend zijn? Dan kan dit alsnog een nuttige oefening zijn. Sommige mensen fantaseren tientallen jaren over grootse doelen, maar deze fantasie resulteert nooit in echte daden. Op basis van de WOOP analyse kun je nagaan of je ervoor gaat om dit doel ook echt te behalen, of dat je inderdaad bepaald dat de obstakels te groot zijn. Dit is ook een belangrijk besef. Zo kun je tot de vruchtbare conclusie komen, dat je jouw tijd en energie liever in zaken steekt die wel veelbelovend en haalbaar zijn! Als je al jaren droomt over de Mount Everest beklimmen, kan het een opluchting zijn als je eindelijk eens de obstakels realistisch in kaart brengt en beseft dat je vrouw en kinderen belangrijker voor je zijn.
Is deze methode niet al eeuwenoud?
Misschien zul je na het lezen over WOOP denken:
“Doelen stellen, kijken hoe reëel deze zijn, welke obstakels kom je tegen op deze weg en hoe kun je deze oplossen… Leuke methode die WOOP, maar in feite is deze methode toch eeuwenoud?”.
Daar ben ik het helemaal mee eens! De stoïcijnse filosoof en Romeinse generaal Marcus Aurelius schreef 1800 jaar geleden al in zijn meditatie dagboek:
“De geest past zich aan en converteert het obstakel voor ons handelen naar zijn eigen doeleinden. Het obstakel voor actie bevordert actie. Wat in de weg staat, wordt de weg.”
Marcus Aurelius, 200 AD.
Denk jij na over obstakels?
Onderzoek wijst dat slechts 16% van ons mentaal contrasteren van nature regelmatig toepassen. Hoor jij hier bij? Gefeliciteerd!
Echter, kan het bewust inzetten van WOOP je nog steeds helpen, door deze obstakels op te schrijven zet je jouw belangrijkste uitdagingen helder op een rijtje. Door de “als… dan…” gedrags implementatie weet jij vervolgens precies hoe je moet handelen. Ook zou het kunnen dat je geleerd hebt om de mentaal contrasteren strategie slechts in één categorie van je leven toepast. Het kan zijn dat je dit nu bewust doet bij je werkdoelen, bijvoorbeeld bij het schrijven van een ondernemingsplan. Echter kun je de WOOP strategie ook toepassen in de liefde, je zakenrelaties, je gezondheid of bijna elk uitdagend en haalbaar doel wat voor jou belangrijk is vandaag.
Hoe kan ik hier praktisch mee aan de slag?
Om zelf de kracht van WOOP te ervaren, heb ik een praktische tool ontwikkeld die jij in 2 minuten kan uitvoeren. Als je WOOP een periode lang dagelijks beoefend, wordt het iets waar je steeds beter in wordt en binnen enkele seconden doorheen kan knallen. Niet overtuigd? Pas WOOP 7 dagen elke dag toe op jouw meest belangrijke doel van de dag, en ervaar het zelf.