Otto’s 10 geboden om gezonder te eten.

Otto-10-geboden-eten

Geschreven door Otto Nooitgedacht

Geschatte leestijd: 6-8 minuten

Gepubliceerd op april 18, 2021

Disclaimer: ‘Dit is wat ik geloof’

Wetenschapsjournalist Mark Hyman stelt dat de voedingswetenschap nog erg jong is. Het staat gelijk aan de chirurgie in de 17e eeuw: ze weten een hoop, maar je laat ze liever niet aan je lichaam sleutelen.
Door alle tegenstrijdige theorieën weet je niet wie je moet geloven. Omdat ik een chronische ziekte probeer te verslaan, heb ik mijn eigen 10 geboden opgesteld waar ik persoonlijk in geloof. Ook al quote ik in dit artikel experts, ik ben zelf alles behalve een voedingsdeskundige. Doe dus vooral je eigen onderzoek en raadpleeg bij een medische conditie je dokter of diëtist. Roep me niet uit tot bloemkool messias, maar ik hoop dat deze 10 geboden je inspireren! 

Gebod #1 Als gij het niet kan uitspreken, zult gij het niet aanschaffen.

Kijk achterop de verpakking, koop het als de ingrediënten in het keukenkastje van je moeder staan. Echt eten, zoals een ei, amandel of aardappel heeft geen ingrediëntenlijst of etiket met voedingsstoffen.

“Niemand heeft azodicarbonamide, mono- of diglyceriden, BHT of carrageen in hun kasten staan.”  – Dr. Mark Hyman, auteur van Food Fix

“Vermijd producten die ingrediënten bevatten die een [kind] niet kan uitspreken.” -Michael Pollan Food Rules

Ok, om heel eerlijk te zijn kan ik quinoa ook niet uitspreken.
Dus dat mag ik ook niet meer kopen…

Gebod #2 Gedenk, hoe langer de levensloop van uw eten, hoe korter de uwe. 

In de catacomben van Egyptische farao’s werd honing gevonden die nog prima te eten was! De uitzonderingen daar gelaten, is het beter om conserveermiddelen te vermijden voor je darmflora. Want als deze chemicaliën de bacteriën in je eten doden, wat doen ze dan met die in je darmen? 

“De voedingsindustrie noemt ze conserveermiddelen, maar in wezen werken ze als antibiotica. Andere chemicaliën, zoals kleurstoffen en textuur-, geur- en smaak chemicaliën, maken het ook moeilijk voor goede bacteriën om te gedijen. Hoe zou iets eetbaars anders jaren meegaan zonder te vergaan? Onthoud de volgende keer dat u winkelt in de gangpaden van een supermarkt, hoe langer de houdbaarheid van wat u eet, hoe korter de uwe zal zijn. ” – Dr. Alejandro Junger, auteur van Clean Gut

Gebod #3 Vet is heilig. Vet verbrand. Vet versneld. 

Is elke kcal gelijkwaardig? Volgens de onderzoekers die betaald worden door de frisdrankindustrie wel, dit noem je de “energiebalans-theorie”. Maar zelfs een kleuter begrijpt dat 1000 kcal aan broccoli een ander effect op je lichaam heeft dan 1000 kcal aan frisdrank. 

Vette shit: Door meer vet te eten in plaats van koolhydraten en suiker verbrand je met hetzelfde aantal calorieën zo 400 kcal extra!

 “De wetenschap bewijst definitief dat niet alle calorieën hetzelfde zijn: calorieën uit suiker en zetmeel werken heel anders dan calorieën uit vet als je ze eet. In een Harvard-onderzoek uit 2018 gaven onderzoekers twee groepen hetzelfde aantal calorieën, maar één groep at 60 procent van de calorieën uit vet met minder dan 20 procent uit koolhydraten, terwijl de andere groep 60 procent uit koolhydraten en 10 procent uit vet at. Bij de deelnemers met het grootste overgewicht, verbrandde de koolhydraatarme, vetrijke groep 400 calorieën per dag extra. En dat zonder meer te bewegen en terwijl ze exact hetzelfde aantal calorieën aten. Suiker vertraagt ​​je stofwisseling. Vet versnelt het.” – Dr. Mark Hyman, auteur van Food Fix

Gebod #4 Richt u tot Omega 3! U zult geen omega 6 afgoden eren. 

Vet is vet goed. Alleen wel de juiste vetten. 

Onze voorouders, jagers en verzamelaars, hadden ongeveer een omega 6 tot omega 3 vetzuren verhouding van 1: 1. Door de groei van industriële oliën de afgelopen 100 jaar, is deze verhouding vandaag tegen de 20: 1. Met andere woorden, we krijgen 20 keer meer omega 6 binnen dan omega 3. Dit heeft vervelende gevolgen zoals een verhoogde inflammatie en verminderde celstofwisseling.

De oplossing?
Minder omega 6: Geen fabrieksolie: zoals zonnebloem-, soja-, sesam- en maïsolie.
Meer omega 3: Olijfolie, kokosnootolie, avocado en grasboter. Handje walnoten of amandelen. Of vette vis zoals makreel, haring en zalm. 

Gebod #5 Gaat heen en controleer je overgevoeligheid op 5 toxische triggers.

Heb je zoals ik last van chronische maagklachten? Dan is het controleren van toxische triggers de plek om te beginnen. Wordt niet paranoia of hypogonder, maar het is de moeite waard voor jezelf te onderzoeken wat gluten, zuivelproducten, suiker, cafeïne en alcohol voor een effect hebben op je gezondheid. 

Voor de agrarische revolutie at de mens amper tarwe. Nu eten we 60 kilo per jaar, en hebben de moderne gemodificeerde gewassen 20 keer zoveel gluten dan vroeger. Niet iedereen is hier optimaal tegen bestand, dat is helemaal niet raar. 

“De meest voorkomende toxische triggers zijn gluten, zuivelproducten, verwerkte suiker, cafeïne en alcohol. Het krijgen van duidelijkheid over je giftige triggers zal ongetwijfeld zorgen voor het verbeteren van uw gezondheid en het voorkomen dat uw humeur, gewicht, en energie op en neer gaan jojoën.” – Dr. Alejandro Junger, auteur van Clean Gut

Gebod #6 Gedenk dat dieren die zelf niet gezond waren, niet gezond zijn om te eten. 

Heel Nederland lijkt inmiddels vegetariër, terwijl de vleesconsumptie hoger is dan ooit…
Vlees op zijn tijd is prima in een gevarieerd dieet. Maar wel goed vlees!

Heel simpel: Als de dieren zelf niet gezond waren, zijn ze niet gezond om te eten.
Natuurlijk zijn fabrieksdieren niet ethisch en niet goed voor het milieu.
Je kan zelf wel bedenken waarom. 

Gebod #7 Eert uw “Hara hachi bu”. 80% = Voldaan.

Hara hachi bu is de japanse term voor “eten tot je 80% vol zit.”
In het Nederlands zeg je “ik ben voldaan” of “Dankje, ik heb geen honger meer”. 

Je zegt niet: “Wil je nog wat eten?”
“Nee dankje, ik zit vol.”
Dat zeg je niet, want 100% vol moet je ook niet doen. 

Het duurt 20 minuten voordat je hersenen weten dat je vol zit.
Dus die 80% kan prima 100 of al 110% zijn.
Ga voor 70-80%!  Niet “ik zit vol”, maar “ik ben voldaan”. 

Gebod #8 U zult geen suiker toevoegen.

Jagers verzamelaars aten praktisch geen suiker. Dit is vanaf de middeleeuwen gestegen naar 2 kilo per persoon in het jaar 1700. Vandaag de dag, tikken we vrolijk de 70 kilo per persoon aan. Wat is hier het effect van? 

Als je moe bent, is het extra moeilijk nee te zeggen tegen suiker. De snelle energie die je erdoor krijgt, de sugar kick! Logisch, want suiker activeert dezelfde verslavingscentra in het brein als bijvoorbeeld cocaïne

“Recent onderzoek heeft aangetoond dat suiker, niet alleen slecht voor onze taille, maar ook schadelijke gevolgen kan hebben voor onze hersenen. Suiker blijkt gebieden te krimpen die verantwoordelijk zijn voor belangrijke functies, zoals geheugen en stemmingsregulatie, die plaatsvinden in de hippocampus.” – Kate Hefferon’s auteur Positive Psychology and the Body

#9 U zult geen bloem verorberen.

Nieuw onderzoek wijst uit dat bloem weleens net zo verslavend kan zijn als suiker. Pizza is niet zo onweerstaanbaar door de gesmolten kaas, maar door de bloem in het deeg…

“Waarom beoordelen mensen pizza als het meest verslavende voedsel dat er bestaat? Het is de bloem.” -Prof. Susan Peirce Thompson, Auteur van Bright Lines Eating

Suiker verhoogt je kans op chronische ziektes. Zo vermenigvuldigd elke 150 kcal suiker in je dieet, jouw kans op diabetes keer zeven. En helaas is suiker ook heerlijk voor kankercellen.

“JEP. Als het om eten gaat, zijn dit de twee boosdoeners. Suiker en bloem. Sterker nog, ik wil dat je overweegt om op een geheel nieuwe manier naar suiker en bloem te kijken. Mensen hebben de neiging om suiker en meel als voedsel te beschouwen. Ik nodig je uit om ze als drugs te zien. “ -Prof. Susan Peirce Thompson, Auteur van Bright Lines Eating

#10 Gij zult mijn geboden breken. 

Dat je geen stresskip mag eten, betekent niet dat je een stresskip moet worden.
Dit is heel belangrijk: “Neem je eten heel serieus, maar jezelf niet té.”
Zelfbeheersing is belangrijk, maar je moet ook discipline hebben in je flexibiliteit!

Concluderend gebod: “Eet eten. Niet te veel. Vooral planten.” 

Dit is mijn persoonlijke onderzoek met regels die ik probeer te volgen. Probeer geen fabriekseten te eten, maar echt eten. Vermijd suikers en verslind goede vetten, eet met name planten. Ik hoop dat tenminste 1 van mijn 10 geboden voor je werkt!

Als je slechts 1 regel wilt onthouden, luister dan naar de Paus van voeding, Michael Pollan: 

“Ik realiseerde me dat het antwoord op de zogenaamd ongelooflijk gecompliceerde vraag wat we zouden moeten eten toch niet zo ingewikkeld was, en in feite neerkwam op slechts zeven woorden:

Eet eten. Niet te veel. Vooral planten ”- Prof. Michael Pollan, auteur van Food Rules 

Misschien hou je ook van…