Grote testikels, en andere voordelen van slaap – Matthew Walker.

Grote testikels, en 5 andere voordelen van slaap – Matthew Walker.

Geschreven door Otto Nooitgedacht

Geschatte leestijd: 6-8 minuten

Gepubliceerd op mei 24, 2021

Grotere testikels, en andere voordelen van slaap- Matthew Walker.

met Otto Nooitgedacht

 

BREAKING NEWS: Nieuwe behandeling!

“Wetenschappers hebben een revolutionaire nieuwe behandeling ontdekt die je langer laat leven. Het versterkt je geheugen en maakt je creatiever. Het maakt je fysiek aantrekkelijker. Het houd je slank en verminderd het hunkeren naar eten. Het beschermt je tegen kanker en dementie. Het houd verkoudheid en griep tegen. Het verlaagt je risico op hartaanvallen en beroertes, en niet te vergeten diabetes. Je zult je zelfs gelukkiger, minder depressief, en minder angstig voelen. Ben je geïnteresseerd? “- Matthew Walker


Creatiever! Beter geheugen. Knapper. Slanker.
Beter immuunsysteem, beschermt tegen ziektes? 

Wat is deze nieuwe behandeling?
Stamcelinjecties? Electroshocktherapie? Maakt niet uit, ik schrijf me in!
Het juiste antwoord is,
-tromgeroffel-
8 uur slapen! 

 

Grotere teelballen

Mannen die onvoldoende slapen hebben significant kleinere teelballen dan mannen die de de 8 uur aantikken! Dat is de binnenkomer waarmee Matthew Walker zijn TED Talk begint.

“Bovendien hebben mannen die regelmatig slechts vier tot vijf uur per nacht slapen een testosteronniveau gelijk aan dat van iemand 10 jaar ouder dan hen.”-Matthew Walker

Slaap jij geregeld 5 uur of minder? En heb je toch mammoetballen. Dan zijn er nog genoeg andere redenen om de 8 uur aan te tikken. 

Zelfs Bill Gates, die bekend staat om dat hij vroeger net zo lang doorwerkte tot hij in slaap viel op zijn toetsenbord, vond waarde in dit boek:

Nu ik Matthew Walker’s Why We Sleep heb gelezen, realiseer ik me dat mijn nachtelijke werksessies, gecombineerd met bijna nooit acht uur slaap, een grote tol eiste. […]
Walker, de directeur van UC Berkeley’s Center for Human Sleep Science, legt uit hoe het negeren van slaap je creativiteit, probleemoplossing, besluitvorming, leren, geheugen, hartgezondheid, hersen gezondheid, mentale gezondheid, emotioneel welzijn, immuunsysteem en zelfs uw levensduur. – Bill Gates.

Nu denk je misschien. Op tijd naar bed gaan, dat klinkt nogal logisch!
Om te weten dat slaap goed voor me is, heb ik geen 50 jaar aan wetenschappelijk onderzoek nodig. Bill Gates had gewoon naar zijn moeder moeten luisteren die hem vertelde op tijd naar bed te gaan. 

Toch zien we in alle landen in de ontwikkelde wereld hetzelfde: Twee derde van de volwassenen lukt het niet om de 8 uur slaap te halen die we allemaal weten nodig te hebben. 

Deze statistiek dat we ons slaapquotum niet halen, is geen grote verrassing. Wat spannender is, zijn de gevolgen hiervan.
De gevolgen van slecht slapen lopen volgens Prof. Walker op van een slecht humeur tot een vergroot risico op kanker. Die laatste zal je humeur ook niet ten goede komen.
Zo is er een experiment met anderhalf miljard deelnemers waarin we deze gevolgen kunnen waarnemen…

Het experiment met 1.5 miljard participanten: Zomertijd. 

Ik wist altijd al dat elke lente een uur van ons afpakken diefstal is. Maar als we de ziekenhuis- en verkeersstatistieken moeten geloven, is het blijkbaar ook moord:

“In de herfst op het noordelijk halfrond, wanneer de klokken achteruit  gaan en we een uur slaaptijd krijgen, dalen het aantal hartaanvallen de dag erna. Een soortgelijke relatie tussen stijgen en dalen is te zien bij het aantal verkeersongevallen, wat bewijst dat de hersenen, door middel van aandachtsverlies en microslaapjes, net zo gevoelig zijn als het hart voor zeer kleine slaapvermindering. De meeste mensen vinden het niet erg om voor één nacht een uur slaap te verliezen, omdat ze denken dat het triviaal en onbeduidend is. Het is allesbehalve. “

Wauw.
Hartaanvallen en verkeersdoden pieken bij ons dus elke omschakeling naar zomertijd, de dag na het uurtje minder slaap! Elk jaar opnieuw.
En elke omschakeling naar de wintertijd is dat dus omgekeerd… Dan is er een tijdelijke afname van het aantal hartaanvallen en verkeersdoden. 

“De decimering van de slaap in alle geïndustrialiseerde landen heeft een catastrofale impact op onze gezondheid, onze levensverwachting, onze veiligheid, onze productiviteit en het onderwijs van onze kinderen.” – Matthew Walker. 

 

Halve breinen en de gloeilamp VS 500 miljoen jaar slaap

Dolfijnen en andere zeezoogdieren slapen elke minuut van de dag. Hoe doen ze dat? Met een helft van hun brein! Dat dolfijnen dit halve brein dutje deden, wist je misschien al.
Maar wist je dat vogels iets vergelijkbaars doen? Als ze alleen zijn, slapen ze met een oog open. De helft van het brein kan rusten terwijl de ander een oogje in het zeil houdt voor roofdieren! En ja… Als ze op een rijtje zitten, dan waken de buitenste vogels met een oog open. En ja, die wisselen dan halverwege zodat de andere helft van hun brein ook een dutje kan doen.
Nieuw onderzoek wijst uit dat mensen iets vergelijkbaars doen met de helft van ons brein. Als je in een nieuwe omgeving slaapt, zoals een hotel of bij een scharrel, slaapt de helft van je brein iets lichter:

“De ene helft van de hersenen slaapt iets lichter dan de andere, alsof ze op wacht staan met net iets meer waakzaamheid vanwege de mogelijk minder veilige context die de bewuste hersenen hebben geregistreerd terwijl ze wakker zijn.”- Matthew Walker. 

Van kangaroos tot kaketoes: alle dieren slapen. Zelfs inclusief bijen en kakkerlakken. Wormen slapen, daarmee is slapen in ieder geval 500 miljoen jaar oud. 

Wat hebben al die vogels en zoogdieren met ons te maken? 

Niet veel. Behalve hoe wij de laatste 100 jaar, sinds de uitvinding van de gloeilamp, tegen 3,4 miljard jaar evolutie in gaan. Doe wat je wil, maar besef dat je dit dus op eigen risico doet.

 

Maar ik trek 6 uur slapen toch prima? 

Maar misschien ben jij anders. Misschien kan jij wel prima door met minder dan 7 uur slaap? Daarover heeft prof Walker dit te zeggen: 

“Het is veel, veel waarschijnlijker dat je door de bliksem wordt getroffen (de kans op levensduur is 1 op 12.000) dan echt in staat te zijn om te overleven met onvoldoende slaap dankzij een zeldzaam gen.”- Mattthew Walker

Automobilisten die minder dan 5 uur geslapen hadden maakten 6 keer zoveel ongelukken als automobilisten die wel goed geslapen hadden. Dit was precies evenveel ongelukken als de dronken automobilist. 

Leven met een slaaptekort, is een beetje als iemand die na 6 bier zijn autosleutel uit zijn zak pakt, achter het stuur stapt en denkt ‘ik kan toch prima rijden?’.

Want: Je weet niet hoe groot je slaaptekort is terwijl je een slaaptekort hebt. 

Het grootste probleem: Alles went. Middelmatigheid in energie en focus wordt je nieuwe normaal, als je chronisch te weinig slaapt. Hierdoor heb je niet door dat je te weinig slaapt.

“Met chronische slaapbeperking gedurende maanden of jaren, zal een persoon daadwerkelijk wennen aan zijn verminderde prestaties, verminderde alertheid en verminderde energieniveaus. Die uitputting op een laag niveau wordt hun geaccepteerde norm of baseline.” – Matthew Walker.

Je kan best een goede dag hebben met wat minder slaap, je bent alleen ook een stuk minder emotioneel stabiel en schommelt van positief naar negatief. Zelf merk ik dat ik sneller impulsieve en onverstandige keuzes maak na een nacht slecht slapen. 

Conclusie

Mijn advies: Neem die magische pil van 8 uur slaap. Wordt gelukkiger, creatiever, knapper, slanker en gezonder. En die uren slaap haal je in met een langer leven. 

Sommige van de claims in dit boek zijn nog in de onderzoekende fase en rapporteert Walker als harde feiten. Maar zelfs als je de resultaten met een korrel zout neemt, zal het nog steeds veranderen hoe je denkt over slaap. 

Ik weet van mezelf dat slaap mijn allerbelangrijkste gewoonte is. Dit boek maakte me duidelijke dat het niet een van de pilaren is van een goed leven, maar het fundament waar de andere pilaren op staan. Zo heb je significant minder wilskracht als je minder slaapt, en is het een stuk moeilijker om gezond te eten en te sporten met een slaaptekort. Een goede nachtrust is het verschil tussen hoop en wanhoop. 

Als je meer wilt weten kan ik het boek Why We Sleep van Matthew Walker aanraden. Maar als je net zoals Bill Gates, elke avond leest voor het slapen gaan, reken er dan maar op dat je er wel even zoet mee bent:
“Het kostte me iets langer dan normaal om Why We Sleep af te maken – ironisch genoeg, omdat ik Walker’s advies bleef opvolgen om het boek dat ik las iets eerder dan ik gewend was neer te leggen, zodat ik een betere nachtrust kon krijgen.”- Bill Gates

 

 

 

 

 

 

 

Misschien hou je ook van…