Diep werk: De superkracht van de 21e eeuw.

Geschreven door Otto Nooitgedacht

Geschatte leestijd: 6-8 minuten

Gepubliceerd op mei 14, 2021

Over Cal Newport                               

Een paar weken geleden kon ik mijn held ontmoeten: Cal Newport! Hij is naast zijn drukke carrière als Professor in computerwetenschapper, en vader van twee kinderen, wonderbaarlijk genoeg in staat om non-stop artikelen te produceren en bestseller boeken te schrijven. Boeken als: So Good They Can’t Ignore You; waarom het ontwikkelen van meesterschap belangrijker is dan het volgen van je passie. Deep Work; waarom concentratievermogen vandaag de dag belangrijker is dan intelligentie. Digital Minimalism; hoe je ervoor zorgt dat jij technologie gebruikt en niet andersom. Wil je weten waar zijn nieuwste boek, A World Without Email, over gaat? Schrijf je in voor mijn mailinglijst en je krijgt als eerste de samenvatting 😉 !

 

Toen Cal Newport een promotie kreeg als professor, verhoogde hij zijn productiviteit van 2 naar 5 wetenschappelijke artikelen per jaar. In datzelfde jaar schreef hij bovendien zijn 4e boek over geconcentreerd werken zonder afleiding.

Toen Peter Higgs in 2013 de Nobelprijs won voor zijn elementaire “higgs deeltje”, kon niemand hem vinden omdat hij als een kluizenaar digitaal contact had verbannen uit zijn leven. 

Toen Woody Allen in 44 jaar 44 films schreef en regisseerde, en daarmee 23 Oscar-nominaties won, deed hij dit op een klassieke Duitse typemachine- om afleiding te voorkomen. 

Toen Carl Jung in 1922 verschillende artikelen schreef waarin hij de dominante ideeën van zijn mentor Sigmund Freud weerlegde, deed hij dit in een klein stenen “torentje” op het platteland, om zo ongestoord mogelijk te werken. 

Toen Bill Gates in 1974 als Harvardstudent een miljardenindustrie creëerde, kon hij zo lang en intensief doorwerken totdat hij in slaap viel op zijn toetsenbord en na een of twee uur slaap met nieuwe focus doorging.

Toen  JK Rowling Harry Potter schreef was zij nooit actief op sociale media. Ze checkte graag een paar weken in bij een 5-sterrenhotel, om gefocust te werken.

Wat hebben al deze mensen gemeen? Het vermogen tot diep werk! 

“Diep werk: Professionele activiteiten die het uiterste van je cognitieve vaardigheden vergen en in een toestand van afleidingloze concentratie worden uitgevoerd. Deze pogingen scheppen nieuwe waarden, verbeteren je vaardigheden en zijn moeilijk te herhalen.”

Zakelijk schrijver Erik Baker noemt diep werk zelfs de “superkracht van de 21e eeuw”

 

Wat is het verschil tussen Diep en Oppervlakkig werk?

Het is maandagmorgen…
Jij begint vol motivatie aan dat nieuwe project!
Koffie erin: “Let’s do this!”

1 vergaderruimte gereserveerd, 6 logistieke e-mails verstuurd, 4 competitie websites bestudeerd, 3 formulieren ingevuld en 1 vermoeiende vergadering afgerond! 

Na een drukke rit van 9 uur reflecteer je op je dag….
Je denkt misschien wel “wat heb ik een vliegende start gemaakt vandaag!”

Volgens Cal Newport is er echter een groot probleem:
al de bovenliggende activiteiten zijn shallow work, oftewel oppervlakkig werk.

Oppervlakkig werk: Cognitief niet-veeleisende, logistiek gerichte taken, vaak met afleiding uitgevoerd. Deze taken scheppen meestal niet veel nieuwe waarden en zijn eenvoudig na te doen.

Cal Newport

Oppervlakkige taken zijn vaak ook de helder meetbare taken, waarin het lijkt alsof je veel doet. Je kent vast wel die teamgenoot die de hele dag mails aan het versturen is, het heeft over nieuwe projecten en meetings plannen, en de drukste werknemer lijkt terwijl hij of zij niet veel toevoegt.  Veel oppervlakkige dingen dingen moeten ook gewoon gebeuren. Het  is vaak cruciaal voor het verloop van je dagelijkse operatie. Echter, al was je de hele dag afgeleid, dan had je deze taken waarschijnlijk ook prima kunnen doen. Al had je ze gedelegeerd naar een stagiaire of collega, zouden zij waarschijnlijk eenvoudig hetzelfde resultaat boeken.  

De kunst is dus niet (!)  om  al het oppervlakkig werk te laten , maar juist om ernaast blokken vrij te maken voor diep werk. Blokken waarin jij met volle focus en zonder afleiding jezelf kan richten op bijvoorbeeld creatief schrijven, onderzoek uitvoeren, gegevens analyseren, een strategie ontwikkelen of andere zaken die echte waarde toevoegen en 100% van je cognitieve vermogens eisen om kwaliteit te leveren!

“Diep werk: Professionele activiteiten die het uiterste van je cognitieve vaardigheden vergen en die in een toestand van afleidingloze concentratie worden uitgevoerd. Die pogingen scheppen nieuwe waarden, verbeteren je vaardigheden en zijn moeilijk te herhalen.”

Cal Newport

Waarom is diep werk de superkracht van de 21e eeuw?

“De Diepwerkhypothese: Het vermogen om diep werk te verrichten wordt schaars in precies hetzelfde tempo als waarin het voor onze economie waardevoller wordt. De enkeling die zich deze eigenschap aanleert en tot de kern van zijn werkzame leven maakt, zal het dus voor de wind gaan.”

In een economie van oplopende concurrentie en waar zoveel waarde vrij online beschikbaar is, is middelmatigheid hetzelfde als onzichtbaarheid. Winner takes it all!
Om goed te gedijen in de nieuwe economie, is het cruciaal om snel moeilijke dingen te beheersen, en te produceren op een hoog niveau in termen van snelheid en kwaliteit. 

Met andere woorden: “Wie niet kan leren, kan niet floreren”.

Net zoals  veel matige zangers bij elkaar op één podium niet leidt tot een beter concert, is het de kunst om minder kwantitatief oppervlakkig werk te doen, en juist hogere kwaliteit diep werk te verrichten. 

“Twee kernvaardigheden voor gedijen in de nieuwe economie

1. De mogelijkheid om snel moeilijke dingen te beheersen.

2. Het vermogen om te produceren op een elite-niveau, in termen van zowel kwaliteit als snelheid. “

~ Cal Newport

Waarom is het echt tijd om afscheid te nemen van multitasken? 

Inmiddels zijn de meesten van ons ervan bewust dat multi-tasking een mythe is. Als je twee dingen tegelijk doet, wisselt je brein namelijk razendsnel van focus, en presteer je minder op beide taken.

“wanneer je van taak A wisselt naar Taak B, volgt je aandacht niet onmiddellijk – een restant van je aandacht blijft steken bij het nadenken over de oorspronkelijke taak. … 

‘des te meer en hoe intenser het aandachtsresidu, hoe slechter de prestatie.’

Cal Newport

Heb jij wel eens moeite om je aandacht compleet jouw werk te houden? Als je  de avond ervoor hevige ruzie had met je partner, druk bent met het plannen van een verhuizing, of geconfronteerd wordt met een andere grote mentale uitdagingen. Wat interessant is, is dat bij elke kleine mentale uitdaging eigenlijk hetzelfde afleidende effect plaatsvindt, maar dan op een onbewust micro niveau. Als je schakelt tussen taken, in het bijzonder als je ze niet afsluit, blijf je er onbewust over nadenken ook al heb je dit vaak niet door. Tussen je werk door even je whatsapp checken of je mail lezen, is dus een slecht idee. 

Dit onderzoek is bewijs voor de intensiteit formule:
Hoogwaardig werk = Bestede tijd * Intensiteit concentratie

Hoe train je de spier van concentratie?

Diep werk vereist een concentratie die je systematisch moet opbouwen. Door jezelf te pushen om je op een taak te focussen, train je dus als het ware een spier in je hersenen. Elke sessie van concentratie is goed voor een nieuw laagje myeline, een laagje weefsel wat je neuronen in staat stelt nog schoner en effectiever te vuren. Elke keer als je jouw concentratie traint, word je er automatisch beter in. Het is alsof elke racewagen die een circuit afrijd, tijdens zijn rit een beter laagje asfalt legt waardoor de volgende auto een nog mooiere tijd neer kan zetten. 

“Om de rol van myeline in vooruitgang te begrijpen moeten we ons realiseren dat vaardigheden, ongeacht of ze lichamelijk of intellectueel zijn, uiteindelijk voortkomen uit hersenverbindingen. De nieuwe wetenschap van prestaties stelt dat je ergens beter in wordt naarmate je om de neuronen in kwestie meer myeline ontwikkelt, omdat de benodigde hersenverbinding dan doelmatiger en met minder moeite kan functioneren. Ergens heel goed in zijn wil zeggen dat je goed gemyeliniseerd bent.”

Waarom is een gefocust leven is een gelukkig leven?

Ok we snappen het economisch belang van diep werk, want het is  schaarser én belangrijker dan ooit.
Cal Newport geeft diep werk daarnaast ook een belang van voldoening; ‘een gefocust leven is een gelukkiger leven.’

Een afgeleid brein is aangetrokken tot het negatieve:
Wetenschapsjournalist Winifred Gallager stelt dat concentratie je in staat stelt om zelf te kiezen wat belangrijk voor je is. Doe je dit niet, dan dwarrelt ons brein van nature af op negatieve zaken. Want als jager verzamelaar waren negatieve stimuli nou eenmaal belangrijker dan positieve stimuli. Hoorde je iets ritselen in de bosjes, kon je er maar beter goed op letten. De persoon die op het negatieve lette, had een grotere overlevingskans. 

“Als je de concentratie verliest, heeft je psyche de neiging zich te richten op wat er in je leven allemaal fout is, in plaats van op wat er goed gaat.”- Winifred Gallager

Wat doe je als je geen focus hebt in je werkdag? Je gaat brandjes blussen in je mailbox en je druk maken over problemen waar je op dat moment weinig aan kan doen. 

“Een door oppervlakkigheid geleide werkdag wordt vanuit neurologisch perspectief waarschijnlijk een uitputtende en onrustige dag. Ook als het merendeel van de oppervlakkigheden die jouw aandacht trekken onschuldig en misschien zelfs leuk lijken. “- Winifred Gallager

Een staat van complete focus geeft veel meer voldoening:
De meeste mensen denken dat we een hoog welzijn hebben op een moment dat we kunnen ontspannen, en niks te doen hebben. Echter denkt de wetenschap hier natuurlijk weer anders over. Professor Mihaly Csikszentmihalyi’s (ja, die van Flow!) deed onderzoek onder duizenden mensen, waarbij hij door middel van een pieper meette hoe ze zich voelden in een gewone werkweek. Hieruit bleek het volgende:

 ‘De beste momenten doen zich meestal voor als iemands lichaam en geest tot het uiterste gespannen zijn in een vrijwillige poging om iets moeilijks en waardevols te verwezenlijken.” 

Conclusie

Het vermogen om diep werk te verrichten wordt tegelijkertijd schaars en waardevoller in de 21e eeuw. Daarom is het economisch gezien een ‘Superkracht’. Naast productie, kan het ook heerlijk zijn om in de flow van focus te werken. Echter, we leven in een tijd waarin afleidingsvrije concentratie moeilijker te bereiken is dan ooit, dus moeten we concentratie-gymnastiek uitvoeren om de spier van focus te trainen, en afscheid nemen van multitasken. Diep werken en leven, betekent ook offers maken.

“Het diepe leven is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Je moet er hard voor werken en drastische veranderingen in je gewoontes aanbrengen. Veel mensen vinden troost in de kunstmatige drukheid van het versturen van mailtjes en profilering op sociale media, en voor een diep leven moet je daar grotendeels afscheid van nemen. Verder is er het ongemak dat elke poging om het uiterste uit jezelf te halen, tot de confronterende conclusie kan leiden dat jouw best (nog) niet goed genoeg is. […]

Als je bereid bent aan die gemakken en angsten voorbij te gaan en je in plaats daarvan wilt inzetten om het uiterste uit je hersenen te halen en dingen te maken die ertoe doen, dan zul je net als anderen ontdekken dat diepte tot een leven vol productiviteit en betekenis leidt.”

Cal Newport

Misschien hou je ook van…