In een vorig artikel besprak ik waarom diep werk de superkracht is van de 21 eeuw. Om het uiterste uit je hersenen te halen en echte waarde te creëren, maakte Cal Newport 4 regels voor diep werk.
- #1: Werk diep
- #2: Omarm verveling
- #3: Stop met sociale media
- #4: Het raam uit met oppervlakkigheid
Regel #1: Werk diep.
Na afleiding schakelen naar diep werk is erg moeilijk zonder ritueel of goede plek.
“Als u plotseling besluit, bijvoorbeeld in de midden in een afleidende middag doorgebracht met surfen op het web, om uw aandacht naar een cognitief
veeleisende taak, u zult zwaar putten uit uw eindige wilskracht om uw aandacht weg te trekken
van de online glans. Dergelijke pogingen zullen daarom vaak mislukken. Aan de andere kant, als u geïmplementeerde slimme routines en rituelen – misschien een vaste tijd en rustige locatie die wordt gebruikt voor je diepe taken elke middag – je zou veel minder wilskracht nodig hebben om te beginnen en door te gaan. In de lange
rennen, zou je daarom veel vaker slagen met deze diepe inspanningen. “
Heel fijn dat je diep wil werken, maar de intentie op zichzelf is niet zoveel waard. We moeten systematisch aan de slag om nieuwe routines en rituelen te maken, die ervoor zorgen dat diep werk een onderdeel van je leven wordt.
Denk geef antwoord op de volgende 4 vragen hoe jij diep werk in je leven gaat integreren:
- Wat is jouw ritueel van diep werk?
- Wat is de plek waar je zonder afleiding kan werken?
- Wat zijn de projecten waar je in gaat duiken?
Om je op weg te helpen, zijn hier 4 filosofieën die Cal geeft over diep werk.
Monnik filosofie: Sluit jezelf af van alle afleidingen om je totaal te richten op diep werk. Eigenlijk precies zoals een kluizenaar of monnik in een klooster.
Bimodale filosofie: Wissel tussen twee modes: Een waarin je actief deelneemt aan je sociale verplichtingen. Een waarin jij jezelf helemaal afsluit van afleidingen om gigantische hoeveelheden diep werk te verzetten. Dus eigenlijk een part time monnik.
Waar kun jij je een periode terugtrekken om diep werk te verzetten?
Ritmische filosofie: Dit de strategie die voor de meeste mensen zal werken. We creëren een ritme van succes (!). Zoals Jerry Seinfeld die elke ochtend een grap schreef, maak je een ketting van je gedrag en speel je het spel om deze ketting niet te verbreken. Zelf reserveer ik de eerste 3 uur van mijn dag om ongestoord te werken aan artikelen schrijven en boeken samenvatten.
Journalistieke filosofie: Deze strategie eist het meeste aandacht, maar is cruciaal voor mensen met veel onverwachte verantwoordelijkheden. Zoals een journalist die rondreist. Deze vereist om elke dag naar je schema te kijken en waar mogelijk blokken van 1 tot 4 uur diep werk in te plannen. Razendsnel te schakelen om zonder afleiding te kunnen werken.
Monnik, Bimodaal, Ritmisch, Journalistiek. Wat werkt voor jou het beste?
Regel #2: Omarm verveling in je leven.
“Neem geen pauze van afleiding. Neem in plaats daarvan pauzes van focus.”
~ Cal Newport
Wat is het gevaar van lekker multitasken, smartphone checken, en altijd online zijn?
“Nas toonde onder andere aan dat het veelvuldig online omschakelen een blijvende negatieve invloed op je hersenen heeft. […]
Een veel groter deel van hun hersenen wordt in beslag genomen door dingen die van geen betekenis zijn voor wat er op dat moment moet gebeuren. […] Ze zijn eigenlijk geestelijke wrakken.”
Clifford Nass, Prof. Communicatie Stanford
Als we de capaciteit willen creëren voor meer diepgaand werk, is het cruciaal om af en toe uit te staan. Even helemaal alleen te zijn met je gedachten is belangrijk om:
- Bestaande informatie te verwerken en beter te begrijpen.
- Zelf zonder nieuwe input op echt originele ideeën te komen.
- Om ons brein de rust te geven die het nodig heeft om optimaal te presteren.
“Samenvattend kunnen we zeggen dat het voor succes met diep werk nodig is om je hersenen zodanig opnieuwe te configureren dat het geen moeite meer kost om afleidende prikkels te weerstaan.”
Lunchpauze, wachten op een vriend, in de rij bij de supermarkt. Als jij zoals ik, en zoals de meeste mensen bent, heb je ongeveer twee seconde tolerantie voor verveling. Vervolgens pak je dwangmatig de iPhone uit het broekzakje. Dit is misschien wel de moeilijkste uitdaging: afkicken van je afleidende impulsen.
- Zet internet blokken in je schema. Naast blokken waarin je zonder afleiding werkt, kun je ook je afleiding inplannen. Zet blokken in je (werk)dag waarin je je smartphone mag gebruiken, je mail mag checken en andere afleidingen toestaat. Probeer eens een internet sabbat (geen internet op zondag?).
- Plan tijd in waar je helemaal uit staat. Het kost heel veel energie om op een hoog niveau te presteren. En dat vereist een diep herstel. Hoe zorgt je voor herstel? Door je dag af te ronden met een afsluitritueel. Als het tijd is om de dag af te ronden, doet Cal dit door een laatste keer zijn email te checken en belangrijke taken op te nemen in zijn agenda. Vervolgens doet hij de PC uit en zegt hij hardop “Shutdown Complete”.
Door in afgeleide staat rond te fladderen op je smartphone, rust uit je brein nooit echt uit. Gebruik die momenten van verveling in plaats daarvan om te ontspannen, diep na te denken of gewoon adem te halen.
- Iets leuks doen in je offline tijd? Pak je oude passie weer op! Een uur met volle concentratie proberen beter gitaar te spelen, een boek te lezen, hoog te houden met een bal, te tekenen, de gootsteen te repareren, of met volle aandacht bij je kinderen zijn is ook een uur “concentratie gymnastiek”.
Regel #3: Stop met sociale media.
Cal Newport is een digitale minimalist. Niet alles wat kleine voordelen heeft is het waard om je aandacht op te eisen. Want elk klein voordeel heb en een nadeel…
“Door internet (en dus afleiding) te isoleren breng je de frequentie waarmee je aan het verlangen naar afleiding toegeeft tot een minimum terug, en daardoor kunnen die orde scheppende mentale spieren aansterken.”
De grote winnaar van oppervlakkig leven, is natuurlijk de dopamine casino in onze broekzak: sociale media. Er zijn miljarden in gegaan om die technologie zo verslavend mogelijk te maken. En daardoor winnen ze niet alleen de aandacht oorlog van diep werk maar ook van diepe liefde.
Cal Newport’s 30 dagen detox van sociale media:
- Gooi de sociale media apps weg in je telefoon. Heb je ze echt nodig voor zaken? Weet je het zeker? Gebruik dan eventueel voor zakelijke dingen de sociale media website op je laptop. Of installeer de apps voor de nodige 10 of 20 minuten, en gooi hem daarna meteen weer weg.
- Bedenk na een paar weken: Heb je iets belangrijks gemist? Heb je meer tijd over voor dingen die meer waarde toevoegen? Is je offline sociale contact verbeterd?
- Na 30 dagen: Installeer de apps weer. Of nog beter: doe het niet. Wat jij wil! Hoe dan ook, hou het gebruik tot een minimum door zelf opgestelde regels ( bv: geen instagram of tinder voor 3 uur middags).
Regel #4: Het raam uit met oppervlakkigheid
De meeste van ons zijn zich niet bewust wat we met onze tijd doen:
- Mensen die zeggen 60 uur per week te werken nauwelijks 45 uur per week en mensen die 75 uur per week zeggen te werken komen meestal net niet tot de 55 uur per week..
- Mensen die zeggen 7 uur per nacht te slapen sliepen in werkelijkheid 8,6 uur. (Begrijp dit niet verkeerd: Slapen in goed voor productiviteit! Maar wees bewust hoe lang je slaapt.)
- Mensen die aangeven 15 uur per week tv te kijken keken in realiteit 28 uur per week.
“Deze voorbeelden wijzen iets belangrijks uit: we leven een groot deel van onze dagen op de automatische piloot en we schenken niet veel aandacht aan wat we met onze tijd doen. Dit is een groot probleem. “
Nu komt het advies waar Cal Newport steeds om terugkomt: Hoe leef je een leven vol focus en zonder afleiding?
- Tijdsblokken!
- Tijdsblokken
- En natuurlijk Tijdsblokken!
Wat zijn dat? Plan heel je dag! Elk uur! Elke minuut! Elke Seconde!!!
Ok dit klinkt alsof Newport helemaal gek geworden is. Maar het doel is niet om jezelf compleet control freak gek te maken, maar om de indeling van je aandacht duidelijker te maken. Door met tijdsblokken te werken, kies je bewust waar je die dag aandacht aan wil besteden. Een soort van ‘If you don’t stand for anything, you will fall for everything’. Controleer jij je tijd niet, dan is de kans groot dat triviale zaken het winnen van wat echt belangrijk voor je is.
“Soms vragen mensen waarom ik me druk maak over zo’n gedetailleerd planningsniveau. Mijn antwoord is simpel: het genereert een enorme hoeveelheid productiviteit. Ik schat dat een werkweek met een tijdsblokkering van 40 uur dezelfde hoeveelheid output oplevert als een werkweek van meer dan 60 uur die zonder structuur wordt nagestreefd.”
Bovendien categoriseer je jouw taken waardoor je zo min mogelijk wisselt tussen taken. Door lange tijd aan een enkele moeilijke taak te werken zonder te schakelen, minimaliseer je de negatieve impact van aandacht residu op overige taken, waardoor je maximale prestaties kan leveren voor die ene taak.
En natuurlijk:
1) Dingen duren langer dan verwacht
2) Er komen onverwachte dingen op je pad.
Dit is logisch maar ook leerzaam. Dus wees flexibel als de dingen gedurende de dag veranderen, maar breng jezelf terug naar je toezegging om je tijd bewust te gebruiken. Je Jij stelt jezelf constant de vraag: Wat is nu het meest zinvol?
Wil je weten hoe Cal dit zelf doet? Gewoon in een blocnote, lees hier zijn blog artikel erover.
“de beste kenniswerkers zien hun tijd zoals de beste investeerders hun kapitaal zien, als een middel om in te zetten voor een maximaal rendement.”