6 WTF momenten over eten.

WTF-Momenten-Over-Eten

Geschreven door Otto Nooitgedacht

Geschatte leestijd: 6-8 minuten

Gepubliceerd op april 18, 2021

Disclaimer: ‘Ik quote voeding experts, maar ben er geen.’ 

Het is publieke kennis dat goed eten fundamenteel is voor je humeur, energie en focus. Maar wat is goed eten? Dit zal iedereen voor zichzelf moeten ontdekken. 

Ik schrijf dit artikel met name voor mezelf, omdat ik al heel mijn leven last heb van een chronische ziekte. In dit artikel quote ik experts die, naar mijn weten, onafhankelijk onderzoek deden.

Echter, er wordt zoveel over eten geschreven, dat je door de broccoli het peterseliebosje niet meer ziet! Dus, doe vooral je eigen onderzoek, en raadpleeg bij een medische conditie je dokter. Want voor elke expert die ik qoute, zijn er 100 anderen die misschien wel het tegenovergestelde beweren. Waarvan helaas 90 die betaald worden door Coca-Cola, Nestlé of Heinz…

WTF#1: 10 keer meer junk food & junk wetenschap

Net zoals er teveel junkfood is, is er ook te veel junk science. Sterker nog, er is 10 keer meer junk wetenschap dan onafhankelijke wetenschap. In de VS wordt er bijna 1 miljard dollar uitgegeven aan voedselonderzoek door overheden en universiteiten. Ondertussen geeft de voedselindustrie elk jaar 12 miljard uit aan onderzoek. Dus 12 keer zoveel onderzoek is betaald door bedrijven als PepsiCo en Unilever. 

Wat denk jij? Zou je een sigarettenonderzoek serieus nemen als het wordt betaald door Marlboro? Onderzoek wijst uit dat junk science 80 keer zoveel kans heeft om een positief effect te vinden voor junkfood-fabrikanten vergeleken met onafhankelijk onderzoek. 

WTF#2: 90% van je serotonine komt uit de maag

‘Als ik goed eet voel ik me goed.’ Niet gek, want in je maag zitten meer neuronen dan in je hersenen. Je maag produceert 90% van je serotonine, de overige 10% wordt in je hersenen geproduceerd. 

“De hersenen in je darmen zijn veel actiever in de productie van neurotransmitters dan de hersenen in je hoofd. Serotonine, de neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het gevoel van geluk en welzijn, wordt voornamelijk in de darmen geproduceerd – in feite 90 procent ervan. “ – Dr. Alejandro Junger, auteur van Clean Gut

“Wat er vandaag in uw darmen gebeurt, bepaald uw risico op een aantal neurologische aandoeningen… Het spijsverteringssysteem is nauw verbonden met wat er in de hersenen gebeurt.” – Neuroloog David Perlmutter, auteur Brain Maker.

WTF#3: 80% van de chronische ziektes komen door levensstijl

Eten is ook belangrijk voor je gezondheid. Ongeveer 80% van de chronische ziektes zoals obesitas, diabetes type 2, hartaandoeningen en kanker zijn te voorkomen door een gezonde levensstijl. Al neem je die statistiek met een flinke korrel zout, alsnog is de boodschap helder: voorkomen is beter dan genezen. 

“Kies kwaliteit boven kwantiteit, eetervaring boven louter calorieën. Of zoals grootmoeders altijd zeiden: ‘Het is beter om de kruidenier te betalen dan de dokter.’ “- Prof. Michael Pollan, auteur van Food Rules 

“Drive-through fastfood doodt veel meer mensen dan drive-by-schietpartijen.” – Dr. Mark Hyman, auteur van Food Fix

WTF#4: Eet jezelf gelukkig

Je brein is maar 2% van je lichaamsgewicht, toch eist het 20% van je totale energie op. Zelfs als je niets doet, is je brein lekker kcal aan het verbranden. Wat we voor voeding we in deze supercomputer stoppen maakt een enorm verschil voor je focus, je humeur en je energie! 

“Een grote studie die onlangs in de British Journal of Psychiatry is gepubliceerd, heeft uitgewezen dat het eten van bewerkte voedingsmiddelen, zoals geraffineerde koolhydraten, snoep en vleeswaren, het risico op depressie met ongeveer 60% verhoogt. Aan de andere kant, verminderd het eten van een plantaardig dieet het risico op de ziekte met ongeveer 26%. ” – Tyler Graham en Drew Ramsey, auteurs The Happiness Diet

WTF#5: Een westers dieet maakt je MAD en SAD

Al het onderzoek wijst erop dat je alles behalve een typische Amerikaans, “westers dieet”, moet eten. 

Eet je als een Amerikaan? Dan word je op de lange termijn nogal MAD en SAD…
Dit zijn de afkortingen van het Modern American Diet (MAD) en Standard American Diet (SAD).

 “[Een westers dieet is ] veel bewerkte voedingsmiddelen en vlees, veel toegevoegd vet en suiker, veel geraffineerde granen, veel van alles behalve groenten, fruit en volkoren granen”. – Prof. Michael Pollan, auteur van Food Rules 

Het goede nieuws? Je kan het snel veranderen!

“Mensen die van het westerse dieet afkomen, zien dramatische verbeteringen in hun gezondheid. We hebben goed onderzoek om te suggereren dat de effecten van het westerse dieet kunnen worden teruggedraaid, en relatief snel. “ 
– Prof. Michael Pollan, auteur van Food Rules 

“Sommige van deze onderzoeken laten meer overtuigende resultaten zien dan andere, maar het enige resultaat dat je nooit zult zien, is er een dat aantoont dat het MAD [Modern American Diet] de cognitieve functie verbetert. Of dat MAD-voedingsmiddelen depressie afschrikken. Of dat degenen wier dieet afhankelijk is van MAD-suikers en plantaardige oliën, minder angst, dementie of depressie hebben. De MAD is een echte verliezer als het gaat om je mentale, emotionele en fysieke welzijn. Het is zo erg voor je dat je je moet afvragen hoe zoiets ooit zou kunnen ontstaan en wat de mensen die het hebben ontwikkeld wel dachten. Hier is een hint: ze dachten niet aan jouw geluk. “ – Tyler Graham en Dr. Drew Ramsey, auteurs The Happiness Diet

WTF#6 Elke twee weken gloednieuwe smaakpapillen!

Als je erover denkt om “af te kicken” van suiker, smaakmakers, en fabrieks voedingsmiddelen, ben je vast bang dat dingen al snel flauw smaken. 

Het goede nieuws?  Hou het twee weken vol en je tong voelt zich herboren. 

“Elke cel in je smaakpapillen sterft en wordt elke twee weken vervangen door een gloednieuwe smaakpapillen cel, dus terwijl je gaat detoxen, zullen je smaakpapillen hun eigen evolutie doormaken, en binnen zeer korte tijd zal je eten GEWELDIG smaken. “ – Prof. Susan Peirce Thompson, Auteur van Bright Lines Eating.

Misschien hou je ook van…